Política

anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

De la mateixa manera que és conscient que les enquestes no li són propícies, ERC també sap que és el partit que té frontera de vot amb més forces i més es troba en el centre dels dubtes de la gens menyspreable bossa de potencials electors –el Centre d’Estudis d’Opinió l’acostava al 30%– que fins a última hora no decidiran el vot. Per això els republicans mantenen l’esperança de revertir els pronòstics i posaran tota la carn a la graella aquesta última setmana a fi de decantar els dubtosos, i alhora mirar d’aixecar del sofà els que en el fons aproven les seves idees i gestió de govern, però no estan prou motivats ni polititzats per acudir a les urnes. El típic abstencionista, en definitiva, més d’esquerres que de dretes. “Queda una setmana per a la victòria republicana i hem d’anar-la a assegurar, hem d’aconseguir la màxima mobilització”, va maldar ahir a reclamar el president i candidat, Pere Aragonès.

Si en campanya ERC s’ha intentat fer un lloc entre els socialistes “sucursalistes” –que, en espanyolitzar la campanya amb Sánchez o Zapatero per mirar de guanyar vots, en el fons els donen la raó quan avisen que Salvador Illa serà un mer “delegat” de La Moncloa– i els “personalismes” del líder de Junts, Carles Puigdemont, tot contraposant-hi el seu “lideratge” en les propostes, ahir Aragonès va afegir-hi nous vells arguments i va fer una crida a la “gent progressista de Catalunya” per concentrar en ell el vot d’esquerres el 12-M. “Qui vulgui polítiques progressistes ambicioses ha de votar ERC, som l’única opció amb capacitat de presidir la Generalitat fent polítiques d’esquerres”, va reivindicar en el míting central del Jovent Republicà, que ell mateix va liderar no fa tants anys, a la plaça de la Virreina de Gràcia, a Barcelona, i que ahir va demostrar que té planter amb les intervencions del portaveu actual, Pol Baldomà, i la seva candidata, 16a a la llista per Barcelona, Mar Besses. I és que ERC buscarà especialment captar el vot del jovent, amb la bandera de l’antifeixisme però alhora posant-lo “de nou al centre” de polítiques ja encetades els últims anys com ara rebaixar taxes universitàries, posar un límit als preus del lloguer, apostar per la mobilitat pública i fer gratuïts productes menstruals. “Les polítiques feministes desapareixen de l’agenda si no governem”, va advertir des de Suïssa la secretària general, Marta Rovira, que confia que serà “de les últimes vegades” que l’hauran de veure en una pantalla. Els republicans volen reivindicar així l’obra de govern, tot erigint-se en l’única garantia que tindrà continuïtat i contraposant-se especialment a un PSC que practica “les polítiques més conservadores de la seva història” i té “l’agenda comprada” per la patronal, ja que ataca la immersió, s’oposa a regular els lloguers de temporada o es vol “carregar” el territori amb l’ampliació de l’aeroport o el quart cinturó.

Això sí, Aragonès, que també ha avisat que està en perill el català si governen els socialistes, mantenia els equilibris i feia igualment al·lusió “al partit de Puigdemont”, de qui va alertar que, si en té l’oportunitat, practicarà noves retallades als serveis públics, ja que proposa “rebaixar impostos a qui més té”. “Volem liderar la Generalitat perquè mai més les retallades siguin possibles”, va dir el republicà. En tot cas, el 12-M marcarà si han de tornar a entendre’s, perquè per ERC passarà gairebé segur qualsevol pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.